Tentoonstelling

Op 22 april openden gouverneur Herman Reynders van de Provincie Limburg en eerste gedeputeerde Luk Lemmens van de Provincie Antwerpen de tentoonstelling op het water over de geschiedenis van het Albertkanaal. Het ruim van een duwbak, die van Antwerpen over Merksem, Schoten, Geel, Ham, Beringen, Hasselt, Genk, Eigenbilzen naar Vroenhoven voer, vormde het unieke decor voor dit boeiende verhaal. Dit sfeervolle kader dompelde de ruim 13.000 bezoekers meteen helemaal onder in 75 jaar binnenvaart op het kanaal.


 

Aan de hand van multimediale presentaties bracht de tentoonstelling de grote ankerpunten uit de geschiedenis in beeld, waaronder de aanleg van het kanaal en de feestelijke opening op 30 juli 1939 tijdens de Exposition Internationale de l’Eau in Luik (met zeldzaam foto- en filmmateriaal). Ook moderne binnenvaart, als alternatief voor de files op de wegen, en de relatie tussen binnenvaart, economie en werkgelegenheid gestaafd met de evolutie van de trafiekcijfers kregen ruime aandacht.

Daarnaast konden de bezoekers hun kennis over het kanaal testen tijdens een quiz in de tentoonstellingsruimte gewijd aan nv De Scheepvaart als beheerder van het Albertkanaal.

De bezoekers konden ook nog een hapje en een drankje nuttigen in de ‘Brasserie Albert’ uitgebaat door ‘De Malle Koks’. Onderdeks was er de sfeervolle brasserie en bovendeks genoten heel wat fietsers en wandelaars van het zonnetje op het grote terras.

De duwbak was gedurende de week voorbehouden voor groepen die de tentoonstelling wilden bezichtigen of een evenement in een uitzonderlijk kader wilden organiseren. Meer dan 3000 doordeweekse bezoekers van bedrijven, scholen, serviceclubs en andere verenigingen verdiepten zich in de geschiedenis van het Albertkanaal in de fraai ingerichte duwbak.